Kökkö blogi

sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Mielenkiintoista optimismia

Lainaus lauantain (1.3) Iltasanomista, haastattelussa Tarja Halonen:

Läntisessä demokratioissa on arvosteltu tapaa, jolla Vladimir Putin teki Medvedevistä seuraajansa. Putin voitti Kremlin talutusnuorassa olevan valtamedia tuella joulukuiset parlamenttivaalit ja nimesi sen jälkeen Medvedevin suosikikseen. Itsestään hän teki pääministeriehdokkaan. Mitä tämä kertoo mielestänne Venäjän demokratiasta?


Tarja Halonen:


- Kysymys on lievästi johdatteleva. Sanoisin niinpäin, että minun mielestäni Putin on arvioinut sen, että hänellä on itsellän kansan tuki, ja he ovat miettineet mahdollisimman, sanoisinko, tasaista vaihtoa.
- Siinä näkyy se, että Putin halusi kunnioittaa perustuslakia, hän ei hakenut kiertotietä tullakseen presidentiksi, mutta sen sijaan hän käytti kansansuosiotaan tukeakseen omasta mielestään hyvää seuraajaa.


Ahaa, siis se, että Putin voittaa kyseenalaisilla menetelmillä parlamenttivaalit ja sen jälkeen asettuu lähelle tulevaa presidenttiä jonka valtiseminenkaan ei ihan kaikkea demokratian normeja täytä, voidaan katsoa kohtalaisen hyväksi kun perustuslakia on (aika nimellisesti) kunnioitettu?

Jos nyt kuitenkin olisi aiheellisempaa katsoa asiaa ihan niinpäin kuinka maassa tosiasiassa vallanpitäjät valitaan Tarja hyvä.