Kökkö blogi

sunnuntaina, heinäkuuta 17, 2005

Auta Afrikkaa, sano ei kehitysavulle

Saksalainen Spiegel lehti haastattelee kenialaista ekonomistia, James Shikwatia ja kysyy häneltä mielipidettä kehitysavusta ja sen nostoaikeista G8 kokouksen hedelmänä. "Luojan tähden, lopettakaa apu" vastaa Shikwati.

Hänen mukaansa esim. ruoka-apu ja vaateapu tuhoavat paikallisen tuotannon näiltä aloilta, koska paikalliset köyhät tuottajat eivät voi vastata siihen kilpailuun, jossa samoja tuotteita tulee jostakin ilmaiseksi. Tehdään siis karhunpalvelus väestölle ja ajetaan ne kierteeseen pyytämään koko ajan uutta apua, kun paikallisilta tuottajilta katoaa pohja pienimuotoisilta yrityksiltään. Lisäksi apu tahtoo aina mennä korruptoituneiden hallitsijoiden kannatusalueille.

Jotain tämmöistä olen aikaisemmin kuullutkin ja epäillyt. Johan Norberg kertoo kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus, että Afrikka on saanut 60 -luvulta asti kuusinkertaisen määrän kehitysapua, kuin mitä Saksa sai Marshall -apua toisen maailmansodan jälkeen. Saa siis miettiä mihin ne rahat ovat menneet. Nordberg ei kuitenkaan torju sataprosenttisesti kehitysapua, vaan sanoo sen voivan auttaa yhdessä vapaakaupan kanssa.

Mikäköhän olisi sellainen hyvä kehitysapu? Taannoin luin Suomen Kuvalehdestä Keski-Aasiassa toimivasta köyhien pankista joka antaa pieniä ja halpakorkoisia, mutta tärkeitä lainoja niitä tarvitseville heidän pienimuotoisen elinkeinonsa perustamaiseksi. Tulokset olivat melko lupaavia ja erityisesti hyötyjinä olivat naiset, joiden sosiaalinen asema on yleisesti kehitysmaissa heikompi kuin miesten. Voisikohan kehitysapurahoilla tehdä tälläisen pankin Afrikkaan?

Lisäys ja korjaus:

Köyhien pankista löytyi juttu Vapaasana.net:ssä Toisin kuin muistin, korko onkin hieman korkeampi kuin tavallisissa pankeissa. (Lienee aika luonnollista, kun vakuuksia ei ole)

3 Comments:

  • Ensinnäkin: Loistavaa saada uusi tulokas kokoomusnuorekkaiden blogien joukkoon. Näitä lisää! [Lisäilepäs oma blogisikin muuten Blogilistaan, vielä en sitä sieltä ainakaan löytänyt. Pysyy sitten perillä tulevista päivityksistä.]

    Grameen-pankki oli allekirjoittaneelle uusi juttu. Kyllähän se on niin, että köyhyyden poistaminen pitää lähteä nykyistä suuremmilta osin köyhyydessä eläviltä itseltään. Sopivilla lainoilla nämä saadaan sitoutettua itsekin tavoittelemaan parempaa elintasoa. Pelkkä rahan pumppaaminen ilman oikeita tekoja on kuin suoltaisi rahaa pohjattomaan kaivoon.

    Ja toimivalla kehitystuella on selvästi ollut vaikutusta myös muuhun yhteiskuntaelämään.

    Kuten Grameen-idean isä Yunus itsekin totesi: "Tarvitaan vain luottamusta köyhiin. Heidän on se itse tehtävä. - - Teillähän [Suomessa] on mainio sosiaaliturva. Mutta on tuhoisaa elä jatkuvasti sen varassa, ilman työn tuomaa arvostusta ja itsetuntoa."

    Siispä kiitos hyvästä vinkkauksesta. Pitänee itsekin kirjoitella aiheesta, kunhan aikaa löytyy.

    By Blogger Charmi, at 2:12 ip., heinäkuuta 18, 2005  

  • Kiitos blogilistan vinkistä. Laitoin omani nyt sinne. Kivalta muuten näyttää sunkin blogisi.

    Muuten, kun sanot tuolla sivuillasi olevasi kiinnostunut globalisaatiosta, kannattaa ehdottamasti hankkia Johan Norbergin kirjoittama Globaalin kapitalismin puolustus. Siinä on tosi mahtavaa materiaalia joka todistaa markkinatalouden tehokkuuden köyhyyden poistossa. Hinta on kirjakaupoissa siinä 30 euron pintaan.

    By Blogger Antti Kökkö, at 4:50 ip., heinäkuuta 18, 2005  

  • Oletko havainnut että tämä kirjoitus on saanut huomiota muussakin blogissa: http://sanomat.vuodatus.net/ Hyvä kirjoitus muuten :)

    By Blogger Jere L, at 12:50 ap., heinäkuuta 19, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home