Kökkö blogi

lauantaina, joulukuuta 03, 2005

Kommareiden aseet köyhyyttä vastaan

Hämeen Sanomat tiesi tänään kertoa että Laosissa vietettiin perjantaina kommunistien valtaannousun 30 -vuotisjuhlapäivää. Laos kärsii edelleen köyhyydestä ja siitä myös maan presidentti Khamatay puhui juhlatilaisuudessa. Maa kuulemma aikoo "kitkeä köyhyyden vuoteen 2010 mennessä ja kohottaa maan vähiten kehittyneimmän maan paikalta vuoteen 2020 mennessä". Lääkkeiksi tarjottiin (yllätys, yllätys) markkinataloutta ja kansainvälisen yhteistyön tiivistämistä.

Niinpä niin, yksi toisensa jälkeen Aasian kommunistien hallinnossa olevat maat rupeavat hyödytämään markkinataloutta taistelussa köyhyyttä vastaan. Usein sitä kuulee että "oikeaa" sosialismia ei ole vielä missään toteutettu. Epäselväksi on jäänyt mitä tämä "oikea" sosialismi on. Joka tapauksessa, mietin paljon miksi nämä kommunistien hallinnossa olevat maat, kuten Kiina, Vietnam, Pohjois-Korea* ja nyt Laos eivät ole lähteneet toteuttamaan tätä "oikeaa" sosialismia, vaan päätyneet hyödyntämään ideolgiassaan vihaamaansa talousjärjestelmää? Olisiko niin että sitä "oikeaa" sosialismia ei olekkaan olemassa?

* (Pohjois-Koreassahan ainakin yritettiin luoda erityinen talousalue jossa vallitsisi markkinatalousjärjestelmä, ilmeisesti hanke kuitenkin kaatui, kun sitä johtamaan aiottu kiinalainen ekonomi jäi kiinni taloussotkuista.)

1 Comments:

  • Tarkkaa rajaa sosialistisen ja markkinataloudellisen maan välillä on vaikea vetää, mutta sanoisin kuitenkin, että sen pystyy kyllä näkemään, kumpi systeemi on voitolla.

    Sosialismi (tai muu säännöstelytalous) ja markkinatalous on minusta "perustat" taloudelle, joka luo hyvinvoinnin. Tulonsiirtoja en laske suoraan sosialistiseksi, vaan sosialismila tarkoitan ensisijaisesti valtion interventioita (tukiaiset, valtionyhtiöt, hintasäännöstelyt jne.)

    Yleinen ohje minun suhtautumisestani talous- ja sosiaalikysymyksiin löytyy tästä hyvästä markkinatalous FAQ:sta, kysymyksestä 18.1

    By Blogger Antti Kökkö, at 6:57 ip., joulukuuta 03, 2005  

Lähetä kommentti

<< Home