Kökkö blogi

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006

Lukijat ja siitä syntyvä median itsekontrolli

Kun Lordi näyttää olevan viihde puolella kaikkialla Euroopassa, niin luontevasti tämän bändin kahdalla herää ihmisissä uteliaisuuden halua nähdä bändin jäsenten naamat ilman maskeja. Jotkut roskalehdet ovat näitä kuvia jo julkaisseet.

Hämeen Sanomat julkaisi tänään uutisen kuinka "Viisuhirviön yksityisyys murenee". Jutussa pohdittiin kuinka Putansuu toive ettei bändiä kuvattaisi ilman maskeja toteutuu käytännössä. Juttuun sitteen liitettiin mm. saksalaisen Bild -lehden nettisivujen kuvia joissa Lordi on ilman maskeja. tämä on herätti aika paljon sinänsä ihan aiheellista vastalausetulvaa (vaikka monelta irtoaa arvostelussa mopo käsistä) Hämeen Sanomien foorumilla:


http://www.hameensanomat.fi/forum/forummessage.jsp?forum=3&topic=27&message=9450


http://www.hameensanomat.fi/forum/forummessage.jsp?forum=3&topic=27&message=9378


Omasta puolestanikin Hämeen Sanomat oli harkitsematon kuvien julkaisussa. Hyvän tavan mukaista on että artistin pyyntöä kunnioitettaisiin. Vaikka monet eivät näin tee ja julkaistut kuvat on jo julkaistuja, ei se ole mikään puolustus.

Mielenkiintoisin ilmiö tässä on kuitenkin nimenomaan vastalauseiden tulva ja niiden vaikutus nykyaikana. Pyytääkö Hämeen Sanomat anteeksi, koska arvostelua tuli niin paljon? Toteutuuko lehtien tilauksien peruuttamista?

Voisin helposti kuvitella että naamiointikieltoa (yllättävästi?) kunnioittaneet Iltalehti ja Ilta-Sanomat saattavat uutioida kuinka ainakin Hämeen Sanomat ja Seiska ovat saaneet pahaa palautetta. Tämä varmasti kirpaisee, varsinkin Hämeen Sanomia.

Varpaillaan kannattaa olla asiakkaiden suhteen. Jotkin asiat nyt vain ovat ihmisille pyhiä. Nykyaikana arvostelut tuppaavat leviämään vielä helpommin.