Kökkö blogi

keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Termit hakusessa

Viime viikolla uutsioitiin kohtuullisen laajasti, että nuorison kielteisyys politiikkaa kohtaan on laimentunut. Metro -lehdessä oli tämän jutun lisäksi suomalaisten nuorten jako viiteen eri kategoriaan:

- Libertaarinen uusvasemmisto suhtautuu myönteisimmin sosiaalivaltioon, on anti-autoritaarisin ja suhtautuu myönteisimmin ulkomaalaisiin.

- Liberaalit individualistit ovat pitkälti samanlaisia kuin libertaarinen uusvasemmisto, mutta heiltä puuttuu luokkarakenteen korostus.

- Uuskonservatiiveilla on kovat arvot. He arvostelevat sosiaalivaltiota ja ovat ulkomaalais- ja vähemmistökielteisiä.

- Markkinaliberaalien ajattelussa korostuvat kilpailu ja kilpailuttaminen. He eivät näe ympäristön ja taloudellisen kasvun välilläsuurta ristiriitaa.

- Hiljaisen enemmistön mielipiteet ovat lähellä keskitietä, mutta hivenen vanhoillisia.


On varsin mielenkiintoista, että ensimmäinen kategoriassa puhutaan libertarismista, joka ainakin omasta mielestäni tarkoittaa nimenomaan liberarismia niin talouden kuin yksityisen elämän saralla. Miksei sana "uusvasemmisto" riittänyt? Miksei termi "libertaari" esiinny heidän kohdalla jotka ovat "liberaaleja individualisteja" tai "markkinaliberaaleja"? Onko mikä erottaa puhdasoppisen libertaarin ja liberaalin individualistin noin käsittellisellä tasolla? Ei oikein mikään. Entäpä markkinaliberaalit? Kai heilläkin on jotain sanottavaa arvokysmyksiinkin.

Uuskonservatismikin on aika metsään menevä termi. Yleensä sillä tarkoitetaan George W. Bushin ideologiaa ja varsinkin sen ulkopolitiikkaa. Toisaalta Bush ei mielestäni ole mitenkään ulkomaalaisvihamielinen, esim. merkittävä osa USA:n latinoista tukee Bushia. Selvempi termi olsi ollut "oikeistopopulisti", tai "ulkomaalaispopulisti".

Ainoastaan viimeinen kategoria näyttäisi olevan termistöltään oikea ja pitää mielestäni pitkälle paikkansa.

Tähän asti paras kartta poliittisista suuntauksista löytynee täältä.

1 Comments:

  • Suomalaiset äänestäjät ja puolueet on sijoitettu tähän taloudellisen ja sosiaalisen liberalismin karttaan Elina Kestilän Yhteiskuntapolitiikka lehdessä julkaistussa artikkelissa. Suosittelen.

    http://yp.stakes.fi/NR/rdonlyres/AE77D0DE-7A72-472C-BD18-56E7F9EAF8E8/0/yp42005.pdf

    By Blogger nozick, at 11:07 ap., syyskuuta 28, 2006  

Lähetä kommentti

<< Home