Kökkö blogi

keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

Sarjassamme kovia oikeistolaisia arvoja

- Mitä enemmän rahaa palveluihin pannaan, sitä enemmän maristaan ja sitä huonommin asiat näyttävät olevan, Pokki kärjistää.

Hyvinvointi-Suomeen on syntynyt harha, että yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia, että kaikkien elämä on kivaa ja onnellista.

- Elämä on kuitenkin pohjimmiltaan kovaakin ponnistelua ja pitää ajoittain sisällään jopa kärsimystä. Niin kauan kun emme hyväksy tätä, on hirveän vaikeaa olla tyytyväinen sosiaali- ja terveyspolitiikan saavutuksiin. Tuntuu, että niin kauan kun jollakulla on paha mieli tai joku on jollain tavalla kipeä, niin asiat ovat helvetin huonosti, kun meidän pitäisi olla aidosti ylpeitä saavutuksistamme, Pokki sanoo.


- Vantaalla on alueita, missä kymmenen prosenttia 18-25 -vuotiaista on toimeentulotuella. Ne ovat karmaisevia lukuja, kun tiedetään, että tänä päivänä jokainen aktiivinen nuori saa työ- tai opiskelupaikan niin halutessaan.

Pokki näkee, että nuorten ikäluokkien keskuuteen on syntynyt elämäntapaintiaanien joukko, jolle toimeentulotuki on keino olla menemättä töihin.


Pokki rohkenee pohtia myös sitä, kuinka paljon ihmisten pitäisi itse olla vastuussa erilaisista riippuvuuksistaan ja niiden hoidosta.

- Peliriippuvuus on hyvä esimerkki. Onko niin, että siihen pitää ryhtyä tarjoamaan terapiaa verorahoilla vai missä määrin ihminen vastaa siitä itse?

Pokki muistaa, millaiseen ryöpytykseen Sitran yliasiamies Esko Aho joutui esitettyään julkisesti ajatuksen, että ihmisellä on velvollisuus myös itse huolehtia itsestään.


- Meillä on viety liian pitkälle ajatus, että kasvoton yhteiskunta pitää huolta kaikista. Loppujen lopuksi jokainen on kuitenkin vastuussa omasta itsestään ja omista lähimmäisistään. Jos ajattelee, mistä ihminen saa aidosti iloa elämäänsä ja mistä asioista voi olla ylpeä, niin ne ovat itse tehtyjä eivätkä valmiiksi eteen kannettuja.


Järjestelmän muuttaminen on kuitenkin mahdotonta niin kauan, kun lähtökohtana on saavutetuista eduista kiinni pitäminen.


Kevyt markkinaohjaus tekee organisaatiolle hyvää


Nämä kovat oikeistolaiset arvot tarjosi hyvinvointipalveluja puolustavan puolueen jäsen, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen lautakunnan puheejohtaja Simo Pokki (sd.)

2 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home