Kökkö blogi

sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Koulutusta vastaavaa työtä

Aloitin perjantaina opiskelut HAMK:ssa, Riihimäellä. Koulutuslinjana on Tradenomitutkinto, Markkinointi ja liiketalous. Ensimmäinen päivä meni kouluun tutustuessa ja kuuntelemalla Tradenomiopiskelijoiden toiminnanjohtajan, Tomi Heinilän esittelyä järjestöstään ja edunvalvonnasta.

Hän kertoi kuinka työnantajilla on kuulemma yleisesti väärä kuva tradenomitutkinnosta. Olipa joku työnantaja jättänyt työpaikkailmoituksen jossa oltiin haettu joko merkonomia tai tradenomia palvelukseen. Heinilä oli soittanut, ettei sellainen käy, koska merkonomin työ ei ole tradenomin vastaavaa työtä. Näin valvotaan kuulemma etujamme.

Kysyin Heinilältä, että eikö olisi kuitenkin parempi että saisi niitä merkonomin töitä kuin olla työttömänä? Tradenomi varmasti pystyy tähän. Ei kuulemma ole. Pitää olla koulutusta vastaavaa työtä, se on yhteiskunnan etu, että tradenomi saa koulutustaan vastaava työtä.

Noh, varmaan voidaan sanoa, että hienoahan se olisi jos tradenomina saisi juuri niitä hommia mihin on kouluttautunut. En silti pysty käsittämään mitä väärää on siinä, että jos näitä töitä ei löydy tekisi astetta helpompia hommia. Siinä sentään totesimme, että tällaisissa tilanteissa syy on se että tradenomeja valmistuu liikaa. Kysyntä ja tarjonta eivät ole tasapainossa. Koulutuspaikkoja tulisikin tarkistaa alas päin.

Itse suhtaudun opiskeluun niin, että sen kautta saadaan peruseväät työelämään. Työelämässä sitten katsotaan missä on kysyntää. Vaikka eväitä olisikin hiukan liikaa pitäisi olla kannattavaa aina tarjota palveluksiaan sinne missä on kysyntää. Ei ole kenenkään etu, että ajatellaan tutkinnon vievän vain muutamiin, 101% koulutusta vastaaviin töihin.