Kökkö blogi

tiistaina, elokuuta 08, 2006

Karhunpalveluksia suvaitsevaisuudelle

Näpistelijät kiinni Ranualla

Poliisi yhytti Ranuan S-marketista näpistäneet naiset maanantaina. Kaupassa vierailleet neljä naista onnistuivat näpistämään tavaraa yhden hameeseen lähes 60 euron arvosta.

Kaupan kamera tallensi tilanteen, jossa kolme laajahameista naista seisoi edessä ja neljäs lappoi tavaraa hameensa etutaskuun.

Näpistelijä joutui tyhjentämään pussinsa poliisilaitoksella ja sai käteensä sakkolapun.


Sarjassamme surkuhupaisaa uutisointia. Käsi pystyyn kenelle ei tullut mieleen, että näpistelijät ovat varmaankin romaaneja?

Onko jokainen romaaninainen näpistelijä? Ei ole. Onko romaaninaisten hametta monesti käytetty näpistelyyn? Kyllä.

Tälläinen uutisointi ei palvele kenenkään etua. Valtaväestöön kuuluva kokee (sinänsä oikeutetusti) että tässä yritetään peitellä tekijöiden alkuperää. Sekös jos mikä ruokkii sitten ulkomaalais- ja muiden etnisten yms. väestöjen vastaista populismia.

Tärkeintä olisi opettaa ihmisiä medialukutaitoon ja individualistiseen ajatteluun. On joitakin niin positiivisia, neutraaleja kuin kielteisiäkin mielikuvia kaikenlaisista ihmisryhmistä. Se pitää uskaltaa todeta. Tästä ei kuitenkaan seuraa yksilön tuomitseminen vaan korkeintaan tietynlainen perusoletus. Tällöin tietysti tulisi muistaa että kysessä todellakin on vain perusoletus, eikä fakta. Faktat pyritään sitten selvittämään niin hyvin kuin pystytään.

Saadaanko kaikki ihmiset tajuamaan tämän? Ei varmaankaan, mutta varmasti voimme päästä siihen lukemiin, että riittävän moni tajuaa jolloin ne jotka eivät asiaa tajua pysyvät sen kokoisena ettei niistä ole suurta vaivaa.

Voi toki olla että uutisessa ei ole ollutkaan kyse romaaninaisista. Tosin itse olisin toimittajana sen maininnut. Kylmä tosiasia kun vaan on se, että romaaninnaisten hameen alta on löytynyt kerran jos toisenkin ei-niin-laillisesti kaupasta hankittua tavaraa ja romaaninaisten hameita voi kuivailla "laajahameisiksi". Tämän johdosta uutisesta jää mieleen minulle ja varmasti monelle muulle mieleen romaanit ja heidän paapomiset.