Kökkö blogi

perjantaina, marraskuuta 10, 2006

Julkisten hyvinvointipalvelujen rahoittamisesta

Kokoomusnuoret ovat tehneet aloitteen Valtion rahapelimonopolien lakkauttamisesta. Ajatuksena on, että koska nettipelaaminen on lisääntynyt ei ole välttämättä perusteltua pitää fyysistä pelaamista Suomessa monopolina. Asiat joita Veikkauksen tuloilla rahoitetaan, voidaan korvata erilaisilla lisenssimaksuilla.

Vasemmistonuoret vähemmän yllättäen vastustavat tätä. Heidän mukaansa lisenssimaksut olisivat liian suuria eikä näin ollen nettipelaaminen vähenisi. Nettipelaaminen pitää pistää kuriin kansainvälisellä lainsäädännöllä.

Tässä ajattelussa on se puute, että todennäköisesti pelikilpailun lisääntyessä myös voittomahdollisuudet ja voittojen suuruus peleissä voi ehkä kasvaa jolloin fyysinen pelaaminen lisääntyisi. Lisääntyisikö kokonaispelaaminen ja sitä kautta ongelmapelaaminen? Noh, esim. tupakkaa ja viinaa on Suomessa saanut hyvinkin vapaasti eikä varsinaisesti se ole kulutusta lisääntynyt. Taustalla on siis yleensä niin tuotteiden hinta tai sosiaalliset ongelmat. Huvittavaa on myös heidän kritisointi nurikurisuudesta kristisoinnissa kokoomusnuorten moitteita Veikkauksen häikäilemätöntä mainoistusta vastaan. Kritisointi kohdistui juuri mainostukseen yleensä (Hillitäänkö suomalaisten pelihimoa sillä, että Veikkaus on yksi suurimmista mainostajista Suomessa?), ei siihen että toiset pelifirmat olisivat "eettisempiä" mainonnassa. Vasemmistonuoret eivät kuitenkaan käsittääkseni ole esittämässä Veikkauksen mainonnan kieltämistä.

Toinen kysymys aiheeseen liittyen on yhteiskuntatoimintojen rahoittaminen. On sinänsä mielenkiintoista miksi pelaaminen on otettu tälläiseksi kohteeksi kun esim. tupakka tai viina ei ole, (esim. tupakkaveroista saadut tulot eivät nimittäin kata edes niistä johtuneiden sairuksien hoitoa). Toisekseen meillä on on sellainen asia kuin verotus, jonka avulla eriläisillä yksityisiltä toimijoilta, niin yrityksiltä kuin yksittäisiltä ihmisiltä, kerätään rahaa erilaisten yhteiskunnalisten toimintojen rahoittamiseen. Kuitenkaan näitä asioita ei olla pistämässä yhteiskunnan haltuun.

On jotenkin huvittaa kuinka vasemmistoretoriikassa sanotaan että "on hyvä, että veikkausvoitot ohjautuvat yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseen, eivätkä kansainvälisten suuryritysten omistajille." Miksei saman tien sanota että "on hyvä, että ihmisten ansiot tulevat 100%:sesti yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseen, eikä baarissa istumiseen, viihteen ostamiseen, muotivaatteiden ostamiseen jne." Kyllä sitä rahaa aina johonkin käytetään ja kun sitä käytetään pyritään hankkimaan hyvinvointia. Ihmisillä nyt vain on erilaisia käsityksiä hyvinvoinnista ja niiden priorisoimisesta. Toisekseen, pelialaa tuntematta voisin kysyä onko kaikki nettipelaamista tarjoavat yritykset suuryrityksiä.